Enquête probleem zwerfafval en afvaldumping afgerond

ENQUÊTE

WAT VINDT U?

Ons streven is om 1 keer per maand een enquête onder de inwoners van de gemeente Buren te houden. Veel van onze informatie halen wij momenteel vooral op bij onze achterban, mensen die wij ontmoeten tijdens onze kernbezoeken, de VNG, de provincie, instituten, stichtingen, verenigingen, uitzoekwerk verzorgt door onze danktank en op straat. Maar tijdens de coronatijd is ons wel duidelijk geworden dat in contact komen met onze inwoners niet altijd vanzelfsprekend is.


We willen dit nu om verschillende redenen breder trekken en dit willen we onder andere doen middels het houden van een online enquête.


Een enquête die bestemd is voor al onze inwoners, soms over actuele zaken en soms over beslissingen die we moeten nemen in de toekomst.


Gemeentebelangen staat open voor alle inwoners met verschillende achtergronden en levensbeschouwingen, voor jong en oud. Het maakt ons niet uit op welke partij u gestemd heeft, wij zijn te allen tijde benieuwd naar uw mening!

UITSLAG ENQUÊTE Problemen rondom zwerfafval en afvaldumping (december 2020 / januari 2021)

Moet de gemeente Buren investeren in afvallessen op de scholen? OPMERKING: Jaarlijkse kosten ongeveer € 4.000,00 *

 Ja, 104 deelnemers geven aan dat we moeten investeren in afvallessen op school

 Nee, 33 deelnemers vinden dit geen goed idee

 

Meer handhaven? OPMERKING: Een extra Buitengewoon opsporingsambtenaar in dienst nemen (BOA) kost jaarlijks ongeveer € 65.000,00 *

 Ja, 45 deelnemers geven aan dat er een extra BOA ingezet dient te worden

 Nee, 92 deelnemers vinden dit geen goed idee

 

Onze prachtige landelijke straatjes (waar geen woningen aan staan) zijn voor afvaldumpers ideale plekken om van hun rotzooi af te komen. Dit kunnen we deels voorkomen door deze door deze straatjes af te sluiten voor motorisch verkeer (uitzonderingen daargelaten). Goed idee? *

 Ja, 74 deelnemers zijn voor het afsluiten van landelijke straatjes voor motorisch verkeer

 Nee, 63 deelnemers vinden dit geen goed idee

 

Moet het brengen van afval bij de milieustraat AVRI gratis worden? OPMERKING: Het wegbrengen van afval kan dan wel gratis worden, maar de kosten blijven en dit zal dan op een andere manier geïnd moeten worden. *

 Ja, 107 deelnemers vinden dat afval aanbieden bij de milieustraat gratis moet worden

 Nee, 30 deelnemers vinden dit geen goed idee

 

Is het starten van een communicatiecampagne "zwerfafval" een goed idee? OPMERKING: geschatte kosten € 8.000,00 *

 Ja, 27 deelnemers vinden dat er een communicatiecampagne "zwerfafval" gestart moet worden

 Nee, 110 deelnemers vinden dit geen goed idee

 

Door het strategisch plaatsen van camera's wordt het mogelijk om vanuit een centraal punt de omgevingen in het buitengebied te monitoren, de bijkomende kosten kunnen hierbij hoog oplopen. Goed idee? *

 Ja, 83 deelnemers vinden dat er op strategisch plaatsen camera's ingezet moeten worden

 Nee, 54 deelnemers vinden dit geen goed idee

 

Is er meer zwerfafval dan vroeger? *

 Ja, 92 deelnemers vinden dat er meer zwerfafval te vinden is dan vroeger

 Nee, 6 deelnemers vinden dat er minder zwerfafval te vinden is dan vroeger

 Mij onbekend, bij 39 deelnemers is het onbekend

 

Zou er minder zwerfafval zijn als het omgekeerd inzamelen van afval zou worden teruggedraaid? *

 Ja, 95 deelnemers vinden dat er minder zwerfafval zou zijn als er weer een container voor restafval zou zijn 

 Nee, 42 deelnemers is het hier niet mee eensOpmerkingen die zijn gemaakt door de verschillende deelnemers:


* Meer zwerfafval dan vroeger ....dat is maar wat je onder vroeger verstaat. Als ik naar 20 of 30 jaar geleden kijk was er ook veel zwerfafval, meer grofvuil. De afgelopen jaren was het afval minder. Met name grofvuil. Sinds de invoering van omgekeerd inzamelen zie je weer meer afval en met name in het buitengebied. Varierend van vuilniszakken tot de halve huisraad, planken, stenen, verpakkingen, banden, jerrycans etc.


* Vroeger werdt grof vuil gratis opgehaald. Als dit weer zou zijn , zijn denk ik de kosten hiervan lager dan het opruimen van zwerfafval. Evt. de meer kosten doorberekenen bij de burger . Tenminste als dit een aanvaardbare verhoging betreft. Mss dat mensen op een bepaald punt in hun buurt/ straat grof vuil kunnen neerleggen via een te bepalen datum op de avrikalender. Dan voorkom je mss ? Illegale storting in het veld. Wat betreft blikjes daar zou landelijk statiegeld op moeten komen. Alsmede kleine plastic flesjes.


* Er zijn veel duurzaamheidslespakketten beschikbaar! Circulaire economie, hergebruiken van materialen mis ik in dit verhaal en visie. Projecten starten in kernen in kader van leefbaarheid. De schoonste kern bijvoorbeeld!


* Maar ook kunt u hier een idee voor het aanpakken van afval achterlaten.: Ondergrondse containers hebben heel veel gekost maar de meeste burgers zijn er niet tevreden mee. De zakken zijn te klein voor veel dingen (denk aan kapotte paraplu) en/of gaan kapot (denk aan kapot aardewerk, glas enz). Wegbrengen is een gesleep. En er staan regelmatig zakken naast de container zelfs als die niet vol is. De kliko was veel praktischer. Ook gooide je sneller zwerfafval wat op straat lag in je kliko, doe je niet in die dure zak. Dus geef mensen evt. de keuze om weer een grijze kliko bij huis te hebben!


Wat keuzemogelijkheden hierboven betreft:
- al lopen er nog zoveel boa's, er wordt "in het zicht" geen zwerfafval gedumpt dus dat lost het niet op. Ook die camera's zullen snel 'bekend' zijn en uiteindelijk dus niet helpen.
- weggetjes afsluiten: nee, gaat niet werken. Dan verschuift het probleem.
- afval brengen bij AVRI gratis of goedkoper: jazeker. Wel legitimeren om afvaltoerisme tegen te gaan. Kijk alleen al maar eens naar de inhoud van de bakken voor de hondenstrontzakjes: wat daar allemaal als grijs afval ingepropt wordt geeft aan dat mensen creatief zoeken. Ze willen gewoon niet 'gestraft' worden door te moeten betalen voor al hun afval.
- waarom zijn er niet in alle kernen plekken waar je klein drugsafval als naalden, zakjes enz kwijt kunt?
- groot drugsafval dumpen moet inderdaad gestraft worden. Maar dan niet de eigenaar van de grond die het moet opruimen. Meer onderzoek doen om echte daders te vinden. Regionaal of provinciaal aanpakken.
- statiegeld op flesjes en blikjes helpt. Belonen van zwerfafvalprikkers ook!


* Drugsafval dumpen kun je niet tegen gaan. De oorzaak ligt ergens anders.

* Zwerfafval kun je wel tegengaan door voorlichting op scholen. Handhaving is hierbij slecht mogelijk en in verhouding duur. Denk ook aan voorlichting aan seizoensarbeiders van boomkwekerijen en fruittelers, sommige culturen zien in zwerfafval geen bezwaar.

* Dumpen grof vuil kan worden tegengegaan door ruimere openingstijden, snellere afhandeling (minder lange wachtrij) en lagere kosten Avri.


*Gratis vuil weg brengen ! Levert kosten verlaging op


* Camera’s plaatsen, alleen waar veel dump afval gestort wordt. Wanneer afval niet meer in die straat gedumpt wordt, camera verwijderen.


* De ondergrondse containers zijn zo smal dat je niet eens behoorlijk je zak erin kan gooien. Als de zijkanten wat breder waren zou dat veel makkelijker zijn. En ik vind dat de kliko gewoon weer terug moet komen.


* Afval bakken plaatsen bij bankjes en “hangplekken” en deze regelmatig legen.

* Extra controleren zoals op de zwemplaatsen en kijken of de jeugd hun zooi opruimd.


* Geen extra boa maar gebruik bestaande boa’s beter


* Voorlichting/ opvoeden is een taak van de ouders. Flinke boetes geven zou beter zijn. Een BOA kan op meerdere gebieden ingezet worden op het APV.


* Het zegt toch wel wat, toen de Avri nog gewoon om de 2 weken het restafval gratis ( nou ja gratis , hoge vaste bijdrage per jaar ! ) op kwam halen, was er veel minder zwerfaval. ook het grofvuil om de zoveel tijd aan de straat was zo milieu vriendelijk en fijn de helft was al opgehaald door buurtjutters en mensen hoefde niets te dumpen. Mensen zijn de hoge kosten van de Avri meer dan zat en dan mag je zelf voor vuilnisman spelen, door alles te scheiden terwijl onderzoek uit heeft gewezen dat dat geen enkel nut heeft, en er andere manieren zijn die effectiever en milieu vriendelijker zijn dan afval te scheiden.


* Voordat men zelf afval naar de ondergrondse container moest brengen lag er, volgens mij, minder gedumpt afval langs de weg in het buitengebied. Toen het grof vuil nog gewoon voor je huis opgehaald werd idem. Ik vermoed dat afval dumpen vooral komt doordat men denkt dat de kosten nu veel hoger zijn dan dat je iedereen een gelijk tarief aanreken en dan "gratis" mag storten op de juiste plaats. Alle regels voor scheiden van afval, die telkens wijzigen, helpen ook niet echt.


* Voorlichting in ook in andere talen.


* Ik denk dat het kostenloos afval wegbrengen bij de Avri dumping tegen zal gaan. Uiteraard drugsafval niet maar bouwafval wel 


* De gewone restafval kliko weer terug. Afval door de avri laten scheiden. Dit kunnen zij veel beter. De consument moet niet zorgen voor minder verbruik van plastic. Dit moet de overheid doen. Zolang alles in plastic wordt aangeboden zijn de consumenten genoodzaakt plastic te gebruiken.


* Wellicht dat cameras op bepaalde plaatsen voor tijdelijk een oplossing kunnen bieden om de mensen op te sporen die dit doen. Al is de kans ook groot dat deze vernield worden. In het maurikse veld waar ik graag wandel, is ook erg veel afval gedumpt.


* Ik vind het absurd. Mensen hebben geen fatsoen meer!


* Ik ben een 1 persoons huishouden, heb enig incontinentiemateriaal en rolstoel gebonden, daardoor sinds vorig jaar een grijze zorgcontainer. Deze heb ik vorig jaar maar twee keer hoeven aanbieden en dat terwijl ik nog veel meer thuis was dan normaal i.v.m. Corona. Het kan dus zeker wel.

* Afval inleveren bij de milieustraat,...gratis hoeft denk ik ook weer niet. Maar misschien goedkoper,...of bijvoorbeeld een beloningsstrategie. Het klinkt heel zielig, maar mensen blijven daar vaak wel gevoelig voor.


* Grijze kliko terug en plastic aanbieden in de ondergrondse


* Het afval scheiden kost alleen maar meer geld. Gemeente had het nooit uit handen moeten geven. AVRI heeft vrij spel nu! Het hoeft van mij echt niet gratis, maar dit is echt van de gekke.


* Als het inzamelen van afval betaald word zo als het was is in mijn ogen beter. Misschien het ophalen van afval wat duurder maken dan het was en het inleveren belonen belonen met een korting op de jaarlijkse afval heffing.


* Ik zie ook vaak de auto van de Avri rijden met werknemers die langs het gestorte vuil door rijden. Het zou beter zijn als het gelijk word opgeruimd. Vaak is het wel zo als er al vuil ligt word er vaak meer bij gegooid. Ik zie regelmatig Kinderen van een vereniging de bermen afspeuren naar afval. Misschien zijn er verenigingen die in het buiten gebied tegen een vergoeding van de gemeente afvrij houden van de bermen.


* Bij de Avri alles gratis brengen, en weer grof vuil rijden zoals vroeger, aan de straat zetten, zodat andere mensen de kans krijgen spulletjes eruit te halen (gratis meenemen) en toestaan van garagesales. Denk dat opruimen van wat nu illegaal gestort wordt net zo duur, of nog duurder is. Mocht er toch geld te kort zijn, kan de avri misschien zelf een kringloop beginnen, daar kunnen ze zat mee verdienen. Wat die gasten zelf niet naar huis slepen, wat wij als bevolking niet meer mogen doen. Het is gewoon triest om te zien, wat voor goede spullen er weg worden gegooid, die nog gerecycled kunnen worden.. Dus zet kringlopen op, desnoods de gemeente zelf. 


* Mensen zijn minder bewust hoeveel schade zwerfafval aanricht in de natuur maar helaas de mentaliteit van de de mensen holt hard achteruit zo jammer mensen denk om het nageslacht scheep hen niet op met onze rotzooi.


* Wordt echt niet naar avri gebracht of saneren is te duur.

* Voor 'gewoon' zwerfafval... terugdraaien maatregelen afgelopen jaren. Dit nav de exorbitante toename vaste kosten


* Elke overtreder zou een taakstraf moeten doen. Taakstraf is dan minimaal 80 uur zwerfafval opruimen. Grootste vervuilers zijn normaal ( buiten Corona dus )de scholieren die hun blikjes en flesjes langs de kant slingeren. Mensen moeten bewust worden van hun gedrag. Elkaar aanspreken hierop zal niet werken, daar de maatschappij verhard is.

De enquête 'Zwerfafval en afvaldumping' van de maand december start op vrijdag 11 december 2020 en sluit op donderdag 7 januari 2021

In de maand december willen we uw het probleem zwerfafval en afvaldumping voorleggen

HOE VOORKOMEN WE DUMPING VAN AFVAL? (o.a. DRUGS - ASBEST - BANKSTELLEN - BLIKJES - PETFLESJES)


In ons mooie buitengebied kom je met regelmaat lege blikjes, petflesjes, plastic tasjes met inhoud, autobanden en oude bankstellen tegen. Maar ook asbest en drugsafval. Dit kost de gemeente Buren jaarlijks een flink bedrag.


Jaarlijkse kosten drugsdumping (inschatting van ons, de cijfers worden in de loop van 2021 aan ons bekend gemaakt)

€ 11.000,00


Jaarlijkse kosten asbest- en grof afvaldumping (inschatting van ons, de cijfers worden in de loop van 2021 aan ons bekend gemaakt)

€ 15.000,00


Jaarlijkse kosten opruimen van zwerfafval door AVRI (inschatting van ons, de cijfers worden in de loop van 2021 aan ons bekend gemaakt)

€ 6.000,00


De Buurtjutters - Stichtingen en verenigingen houden Buren schoon en dat is fijn! De jaarlijkse uitgaves zijn per jaar tussen de € 23.000,00 en

€ 27.000,00 (gemeente Buren ontvangt geld voor de buurtjutters van Nedvang. Grote producenten betalen een bedrag aan deze organisatie en die betalen weer aan de gemeentes om zwerfafval aan te pakken. Buren heeft gekozen voor buurtjutters maar er zijn ook gemeentes die de AVRI vaker laten prikken etc. De middelen zijn in ieder geval per gemeente vrij besteedbaar. We maken dus wel kosten maar er staan opbrengsten tegenover).

Gemiddeld per jaar € 25.000,00 


Totale kosten per jaar zijn € 57.000,00 (nogmaals, dit is een inschatting van ons)Kosten welke niet meegerekend zijn:


  • Kosten die vrijwillige zwerfafvalruimers maken. Die nemen deze kosten voor hun eigen rekening - Tip! Meld je aan als Buurtjutter!
  • Extra inzet van de vrijwillige brandweer
  • Extra inzet van de politie (de tijd die ze hiervoor moeten vrijmaken kunnen ze niet aan andere zaken besteden)
  • Emotionele kosten (niet in geld uit te drukken)

HALLO INWONER VAN DE GEMEENTE BUREN

WAT VIND JIJ, WAT IS JOUW MENING?

Ja
Nee
 
Ja
Nee
 
Ja
Nee
 
Ja
Nee
 
Ja
Nee
 
Ja
Nee
 
Ja
Nee
Mij onbekend
 
Ja
Nee
 
 
 
 
Asch
Beusichem
Buren (stad)
Eck en Wiel
Erichem
Ingen
Kerk-Avezaath
Lienden
Lingemeer
Maurik
Ommeren
Ravenswaaij
Rijswijk
Zoelen
Zoelmond
Buurmalsen (gemeente Buren)
Kapel-Avezaath (gemeente Buren)
 
Ja
Nee
 
Ja
Nee
 
 

De informatie die wij met deze enquête ophalen is een waardevolle aanvulling voor onze partij. Immers gaat het niet over ons, maar om wat er leeft onder onze inwoners. De uitslag van de enquête verwerken wij in een nieuwsitem, de persoonlijke gegevens worden na de enquête door ons verwijderd, wij doen er verder niets mee!

Hieronder kunt u een aantal voorbeelden zien, die we de aankomende tijd aan u willen gaan voorleggen

MEER STRAATVERLICHTING

MEER - MINDER - PRIMA ZO


Met regelmaat zien we berichten verschijnen over de straatverlichting, vooral de verlichting in het buitengebied. Meer verlichting, het is nu onveilig. Minder verlichting, want denk ook aan de .......

Afbeelding: Gelderlander

TOEKOMST GEMEENTE BUREN

CULEMBORG - GROOT BETUWE


Regelmatig komt het in het nieuws, wordt het niet tijd dat de gemeente Buren wordt opgeheven (herindeling). Kan de gemeente zijn inwoners wel geven wat nodig is? Is de invloed van de provincie te groot? Zijn we ....

OPENBAAR VERVOER GOED GEREGELD

DROEVIG - TOP - TEVREDEN


Om met het openbare vervoer van Lienden naar stadje Buren te reizen valt niet helemaal mee, sterker nog: Als alles mee zit ben 80 minuten onderweg om een bezoekje te brengen aan het mooiste stadje van de Betuwe.

HANDHAVEN

MEER - MINDER


Lekker wandelen over onze dijken is heerlijk om te doen, maar op sommige dagen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn dagen dat je meer motorrijders tegenkomt dan tijdens de TT van Assen. 

MEER BLOEMEN OPENBAAR GROEN

GOED PLAN - SLECHT PLAN


Het openbaar groen in de gemeente bestaat momenteel vooral uit groenblijvende heesters, hagen en gras. Dit mag best wat kleurrijker worden, want echt vrolijk word je er nu niet van. Tevens ook goed voor .........

WEGEN BUITENGEBIED

DAT KAN MINDER - OP DE GOEDE WEG


Jaarslijks spendeert de gemeente Buren een fors bedrag aan onderhoud van de wegen in het buitengebied. Dit mag best wat minder worden, omdat ...........

ALTIJD

DICHTBIJ


Zit u ergens mee, heeft u een vraag of wilt u dat we bij u langskomen.


Stuur dan een mailtje!

info@gemeentebelangen-buren.nl

Nieuwe coalitie gevormd


De nieuwe coalitie van Gemeentebelangen Buren, PCG en CDA presenteert het coalitieakkoord met als titel Daadkrachtig en kerngericht.

.

Augustus, 2020

© Copyright Gemeentebelangen Buren. All Rights Reserved