Presentatie coalitieakkoord 2022: Samen voor het Buren van morgen.
De nieuwe coalitie van Gemeentebelangen Buren, PCG en CDA presenteert het coalitieakkoord ‘Samen voor het Buren van morgen’. Samenwerking is de basis voor de komende jaren. Iedereen mag meedenken om de gemeente Buren nog beter te maken.
Coalitieakkoord
Voor de komende periode liggen er grote maatschappelijke opgaven. Om hiermee aan de slag te gaan, zet de coalitie in op modern bestuur. Zo staan Gemeentebelangen Buren, PCG en CDA voor een nieuwe manier van samenwerken met de raad, het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie. Door samen de komende vier jaar op te trekken, willen zij de inwoners nog beter dienen.
Daarnaast vinden de formerende partijen het belangrijk dat alle mensen meedoen in de samenleving. Er wordt ingezet op een verbetering van de digitale dienstverlening. Verder leggen zij in het coalitieakkoord de nadruk op wonen en duurzaamheid. Zo wil de coalitie 600 woningen in gemeente Buren gaan bouwen binnen de bestaande kernen. Ook wordt er veel waarde gehecht aan bewegen, spelen en recreëren in een veilige en prettige woonomgeving. In aansluiting daarop wordt nog meer geïnvesteerd in een gezonde leefstijl van inwoners. Er wordt voorrang gegeven aan het tegengaan van (energie) armoede en schulden. Als het gaat om duurzaamheid dan gaat de coalitie stevig werken aan de energietransitie om een duurzame gemeente te worden. Ook gaat ze in gesprek met de gemeenteraad over de lokale ambitie rondom circulaire economie.
Voordracht nieuw college
Huidig wethouder Karl Maier gaat aan de slag als wethouder financiën en dienstverlening. Pieter Neven gaat invulling geven aan de portefeuille ruimte en verkeer. Nieuw in het college is Monique Bettink-Pierik. Zij was de afgelopen vier jaar actief als raadslid en fractievoorzitter. Monique gaat aan de slag met de portefeuille sociaal domein. Martine de Bas is als enige wethouder nieuw in de gemeente Buren. Zij is momenteel werkzaam als programmamanager regionale samenwerking WMO voor vijf gemeenten in regio Delft/Westland. Martine gaat zich inzetten voor wonen en duurzaamheid. Deze indeling is gebaseerd op hoofdlijnen. De definitieve invulling van de portefeuilles wordt na 8 juni bekend gemaakt.
Gemeenteraad
De coalitiepartijen hebben er vertrouwen in dat ze met dit coalitieakkoord, de vier (kandidaat-)wethouders en de gemeenteraad de komende vier jaar belangrijke stappen kunnen zetten voor de inwoners van Buren en voor het zijn van een stabiele gemeente. Het coalitieakkoord wordt voorgelegd aan de gemeenteraad tijdens een extra raadsvergadering op dinsdag 7 juni 2022. Dan vindt ook de voordracht en installatie van de vier nieuwe wethouders plaats. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan de coalitie aan de slag.
De behoeftes en de wensen van de inwoners staan bij ons centraal.
HET PRAKTISCH DENKEN IN DE PRAKTIJK BRENGEN
Wij vinden dat kernen van elkaar mogen verschillen. De gemeente moet zoveel mogelijk maatwerk per kern leveren. Zo vinden wij dat wat betreft voorzieningen en accommodaties per kern gekeken moet
worden naar de behoefte en het draagvlak.
Vrijwilligers vormen het smeermiddel in onze gemeente. We mogen trots zijn op de
verbondenheid binnen de diverse kernen. Vrijwilligerswerk bevordert de participatie in de maatschappij. De gemeente moet daarom vrijwilligers koesteren, vrijwilligerswerk stimuleren en de vrijwilliger waar mogelijk ondersteunen en faciliteren.
Het landelijk karakter van onze gemeente is bepalend voor onze economie en de
werkgelegenheid. Er moet ruimte zijn om te ondernemen, waarbij regels moeten ondersteunen en de ondernemer niet moeten belemmeren. Toerisme is een belangrijke sector in onze gemeente.
Binnen de gemeente Buren zijn er veel inwonersinitiatieven en dat inwoners een belangrijke rol spelen binnen de gemeentelijke besluitvorming is gelukkig niets nieuws meer. Wij vinden dat de gemeente nog veel meer open moet staan voor initiatieven vanuit de verschillende
kernen.
Gemeentebelangen Buren wil dat de inwoners van de gemeente Buren zich veilig voelen en veilig zijn. Dit vereist dat hulpdiensten als politie, brandweer en ambulance op niveau moeten blijven. Wij vinden dat er structureel afstemming moet plaatsvinden tussen politie, de gemeenteraad en zeker ook de inwoners van de gemeente Buren.
De verkeersveiligheid blijft voor Gemeentebelangen Buren een heel belangrijk aandachtspunt. Onveilige situaties moeten worden aangepakt. Schoolroutes hebben onze speciale aandacht. Voor inwoners moet er een meldpunt komen voor onveilige verkeerssituaties.
Vergrijzing is een thema dat speelt en de komende jaren nog meer gaat spelen. Dit stelt specifieke eisen aan de voorzieningen binnen de gemeente. Zo moet het mogelijk zijn dat inwoners, indien noodzakelijk, kunnen verhuizen naar een woonruimte die bij hun past, zonder dat dit ten koste gaat van de verbondenheid die ze hebben met de kern waarin ze wonen.
Gemeentebelangen Buren vindt dat jongeren een plek in de samenleving verdienen. We
benaderen de jongeren positief en vanuit hun eigen verantwoordelijkheid. Ook jongeren moeten de kans hebben inspraak te leveren. Er moet niet over hen gepraat worden maar vooral ook met hen.
Gemeentebelangen ziet kansen om de zorg overzichtelijker, efficiënter en toegankelijker te maken. Uitgangspunt is dat inwoners die het nodig hebben de juiste zorg blijven ontvangen. Preventie aan de voorkant heeft hierbij prioriteit, hiervoor kunnen bv. sport en scholing als middel worden ingezet.
Een goede dienstverlening aan de inwoners van de gemeente Buren staat voor
Gemeentebelangen Buren centraal. We denken dit effectief te kunnen organiseren door onder andere gebruik te maken van digitale dienstverlening.
Gemeentebelangen Buren wil dat de gemeente Buren een financieel gezonde gemeente blijft. Inkomsten en uitgaven moeten met elkaar in balans zijn. Een meerjarig sluitende begroting is ons uitgangspunt. Eventuele tekorten binnen de begroting willen we niet direct oplossen door
belastingen te verhogen.
Voorzieningen bepalen voor een groot gedeelte de leefbaarheid van een kern. Maar niet in elke kern is dezelfde vraag naar voorzieningen. Wij vinden dat kernen van elkaar mogen verschillen. Zo vinden wij dat wat betreft voorzieningen en accommodaties per kern gekeken moet worden naar de behoefte en het draagvlak.
Gemeentebelangen wil het landelijke en karakteristieke karakter van onze gemeente graag behouden. Ook duurzaamheid speelt hierin een belangrijke rol. Wij vinden dat de gemeente hierin een stimulerende rol heeft. Dit beleid moet resulteren in verlaging van de uitstoot van CO² en methaan.
Voor sommige gemeentelijke taken kan het voordelig zijn samenwerking te zoeken met
andere gemeentes. Het uitgangspunt van Gemeentebelangen Buren is dat dit wel een
meerwaarde moet hebben voor onze inwoners.
Gemeentebelangen wil zich inzetten om aan onze Burense woningbehoefte te voldoen. Ons uitgangspunt is dat er in elke kern woningbouw mogelijk is en gebouwd kan worden naar behoefte. Particuliere initiatieven nemen we serieus, ook als het alternatieve eigentijdse plannen zijn.
Gemeentebelangen Buren vindt dat er een concreet coalitieakkoord op hoofdlijnen moet
komen met daar een duidelijke bestuursagenda aan gekoppeld. Op deze manier weten inwoners van Buren wat er wanneer in de planning staat.
Zit u ergens mee, heeft u een vraag of wilt u dat we bij u langskomen.
Stuur dan een mailtje!
Nieuwe coalitie gevormd
De nieuwe coalitie van Gemeentebelangen Buren, PCG en CDA presenteert het coalitieakkoord met als titel Daadkrachtig en kerngericht.
.
Augustus, 2020
© Copyright Gemeentebelangen Buren. All Rights Reserved