Presentatie coalitieakkoord 2022: Samen voor het Buren van morgen.
De nieuwe coalitie van Gemeentebelangen Buren, PCG en CDA presenteert het coalitieakkoord ‘Samen voor het Buren van morgen’. Samenwerking is de basis voor de komende jaren. Iedereen mag meedenken om de gemeente Buren nog beter te maken.
Coalitieakkoord
Voor de komende periode liggen er grote maatschappelijke opgaven. Om hiermee aan de slag te gaan, zet de coalitie in op modern bestuur. Zo staan Gemeentebelangen Buren, PCG en CDA voor een nieuwe manier van samenwerken met de raad, het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie. Door samen de komende vier jaar op te trekken, willen zij de inwoners nog beter dienen.
Daarnaast vinden de formerende partijen het belangrijk dat alle mensen meedoen in de samenleving. Er wordt ingezet op een verbetering van de digitale dienstverlening. Verder leggen zij in het coalitieakkoord de nadruk op wonen en duurzaamheid. Zo wil de coalitie 600 woningen in gemeente Buren gaan bouwen binnen de bestaande kernen. Ook wordt er veel waarde gehecht aan bewegen, spelen en recreëren in een veilige en prettige woonomgeving. In aansluiting daarop wordt nog meer geïnvesteerd in een gezonde leefstijl van inwoners. Er wordt voorrang gegeven aan het tegengaan van (energie) armoede en schulden. Als het gaat om duurzaamheid dan gaat de coalitie stevig werken aan de energietransitie om een duurzame gemeente te worden. Ook gaat ze in gesprek met de gemeenteraad over de lokale ambitie rondom circulaire economie.
Voordracht nieuw college
Huidig wethouder Karl Maier gaat aan de slag als wethouder financiën en dienstverlening. Pieter Neven gaat invulling geven aan de portefeuille ruimte en verkeer. Nieuw in het college is Monique Bettink-Pierik. Zij was de afgelopen vier jaar actief als raadslid en fractievoorzitter. Monique gaat aan de slag met de portefeuille sociaal domein. Martine de Bas is als enige wethouder nieuw in de gemeente Buren. Zij is momenteel werkzaam als programmamanager regionale samenwerking WMO voor vijf gemeenten in regio Delft/Westland. Martine gaat zich inzetten voor wonen en duurzaamheid. Deze indeling is gebaseerd op hoofdlijnen. De definitieve invulling van de portefeuilles wordt na 8 juni bekend gemaakt.
Gemeenteraad
De coalitiepartijen hebben er vertrouwen in dat ze met dit coalitieakkoord, de vier (kandidaat-)wethouders en de gemeenteraad de komende vier jaar belangrijke stappen kunnen zetten voor de inwoners van Buren en voor het zijn van een stabiele gemeente. Het coalitieakkoord wordt voorgelegd aan de gemeenteraad tijdens een extra raadsvergadering op dinsdag 7 juni 2022. Dan vindt ook de voordracht en installatie van de vier nieuwe wethouders plaats. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan de coalitie aan de slag.
De behoeftes en de wensen van de inwoners staan bij ons centraal.
HET PRAKTISCH DENKEN IN DE PRAKTIJK BRENGEN
Wij vinden dat kernen van elkaar mogen verschillen. De gemeente moet zoveel mogelijk maatwerk per kern leveren. Zo vinden wij dat wat betreft voorzieningen en accommodaties per kern gekeken moet worden naar de behoefte en het draagvlak.
RESULTAAT
* Kerngericht werken
De gemeente Buren wil dat inwoners gezien, gehoord en erkend worden. We willen op een andere manier samenwerken met inwoners. Elke kern is anders. Daarom is de gemeente niet op zoek naar één standaard werkwijze, maar wil ze maatwerk leveren voor elke kern. Maar wat is er nodig in de verschillende kernen? Wat werkt wel en wat juist niet?
De gemeente, dat zijn de inwoners. Zij moeten ruimte hebben om initiatief te nemen. Het bestuur van de gemeente werkt aan de beste oplossing samen met inwoners, als partners. Inwoners krijgen ruimte en zeggenschap. Deze ruimte voor inwoners vraagt maatwerk, transparantie en duidelijke communicatie. Iedere kern, iedere situatie en ieder onderwerp is uniek. Niet de regel staat centraal, maar de Burense samenleving.
Kerngericht werken is vooral een kwestie van doen. Daarom ontwikkelen we niet alleen een visie, maar gaan we kerngericht werken in de hele gemeente invoeren. We zorgen voor beter contact tussen inwoners en de gemeente door het werken met kernambtenaren en kernwethouders. Daarbij betrekken we inwoners die meestal niet betrokken worden. We durven regels en routines los te laten. En we werken van buiten naar binnen. De gemeente is steeds vaker letterlijk in de kernen te vinden. Dit vraagt dat de gemeenteraad, het college, de organisatie, maatschappelijke organisaties en inwoners op een andere manier gaan (samen)werken. We geven ook ruimte aan initiatieven van inwoners door het leefbaarheidsbudget en door zeggenschap voor inwoners te organiseren.
* Leefbaarheidsbudget
Goed idee voor uw straat, buurt of kern?
Iedereen woont graag in een fijne buurt waar het goed leven is. Uiteraard kunt u daar als inwoner, bedrijf of organisatie aan bijdragen. Als u samen met anderen een goed idee heeft om de leefbaarheid in uw straat, buurt of kern te verbeteren, kunt u daar geld van de gemeente voor krijgen, het zogenaamde Leefbaarheidsbudget. Dit budget is maximaal € 2000,- per kern.
Het gaat om initiatieven die ervoor zorgen dat leven in uw straat, buurt of kern aangenamer wordt. Bijvoorbeeld het opknappen van een pleintje, een activiteit in een buurthuis of een ontmoetingsplek voor jongeren. “We willen met het Leefbaarheidsbudget mensen aanmoedigen om zich samen in te zetten voor elkaar, de straat, buurt of kern”, aldus onze ex-wethouder Keller. Iedereen kan een aanvraag doen: personen en organisaties.
Zit u ergens mee, heeft u een vraag of wilt u dat we bij u langskomen.
Stuur dan een mailtje!
Nieuwe coalitie gevormd
De nieuwe coalitie van Gemeentebelangen Buren, PCG en CDA presenteert het coalitieakkoord met als titel Daadkrachtig en kerngericht.
.
Augustus, 2020
© Copyright Gemeentebelangen Buren. All Rights Reserved